Net als alles heeft één Europa zijn voor- en nadelen, maar wat er nu toch weer gebeurt. Per 1 januari 2015 is een aanpassing in de BTW heffing op digitale diensten van kracht gegaan. Ik zal je niet vermoeien met de details (dit doet de Belastingdienst en de Europese Commissie wel). Het komt er op neer dat wanneer je in de fysieke boekhandel een boek koopt betaal je hier 6% BTW over. Koop je precies hetzelfde boek online als e-book dan betaal je hier 21% BTW over.
6% BTW voor papier, 21% BTW voor digitaal
Hetzelfde gebeurt wanneer je in de fysieke winkel een krant koopt (6% BTW) of via de inmiddels wereldwijd bekende journalistieke innovatie Blendle een artikel koopt (21% BTW). Om het nog mooier te maken, koop hetzelfde artikel bij Blendle vanuit het buitenland en de kans is groot dat je dan minder BTW betaalt. Want er moet BTW geheven worden volgens het tarief van het land waarin de consument zich bevindt.
Oneerlijke concurrentie
Met digitale innovaties als Blende gooit Nederland momenteel hoge ogen. Een mooie kans om innovatieve initiatieven als deze een hart onder de riem te steken, door deze te steunen en niet fiscaal te benadelen. Helaas is Den Haag doorgeslagen in het steunen van Europa. Hierdoor werken we in eigen land oneerlijke concurrentie tussen de dode-bomen en innovatie journalistiek in de hand. Om nog maar niet te spreken over onze internationale concurrentiepositie.
Mentaliteit?
Ooit waren we toch het land van de handelsreizigers, waar is deze handelsgeest gebleven? Er wordt gezegd dat ondernemers moeten innoveren om ons land uit de economische crisis te krijgen, maar wordt dit vervolgens ook gesteund? Er is een verschil tussen zeggen en doen. Waarom moet Nederland altijd het braafste jongetje van de klas zijn? Frankrijk, Luxemburg en België heffen inmiddels respectievelijk 5,5%, 3,5% en 0% BTW op digitale journalistiek. Laat de beste ambtenaar van Nederland maar eens een poging doen dit recht te praten.