Wanneer je de weg kent kom je in kortere tijd van A naar B. Wanneer je regelmatig berekeningen of analyses maakt is het dan ook geen overbodige luxe om in Excel de weg te weten. Eerder heb ik uitgelegd hoe je VLOOKUP (VERT.ZOEKEN) gebruikt. Deze keer besteed ik aandacht aan de functie SUMIF (SOM.ALS). Deze functie maakt het mogelijk om een reeks getallen op te tellen wanneer deze aan een bepaalde voorwaarde voldoen.
Voorbeeld
In dit voorbeeld gebruik ik een Excel sheet met daarin vier kolommen: maand (A), Datum (B), Kleur (C) en hoeveelheid (D). Alle waarden zijn handmatig ingevuld met uitzondering van de waarde ‘maand’. Deze waarde wordt met een formule (=TEXT(B2,”MMMM”)) afgeleid van de waarde ‘datum’. Zoals je in het voorbeeld ziet kan de variabele maand twee waarden hebben, namelijk mei of juni. Als je het totaal van de hoeveelheid voor mei wilt berekenen kan dit door simpelweg =SUM(D2:D6) of =D2+D3+D4+D5+D6 te gebruiken. Wanneer data niet op maand is gesorteerd of het om een grote hoeveelheid (honderden of duizenden regels) data gaat is de SUMIF functie vele malen sneller en handiger.
SUMIF (totaal berekenen met één voorwaarde)
Om het totaal van de variabele ‘hoeveelheid’ per ‘maand’ met de SUMIF functie te berekenen ga je naar een lege cel, open je de ‘formula builder’ en zoek je naar de SUMIF functie. Het eerste argument dat je invult is de range. Dit is het bereik waarin de voorwaarde voor de getallen die je wilt optellen zich bevindt. In dit geval de maand (A2:A10). Het volgende argument is criteria. Met andere woorden aan welke waarde moet het bereik voldoen. In dit voorbeeld “May” om het totaal voor mei te berekenen en “June” om het totaal voor juni te berekenen. Het laatste argument is sum_range. Hiermee wordt het celbereik van de waarden die je wilt optellen bedoeld (D2:D10). Uiteindelijk komt de formule om het totaal voor mei te berekenen er zo uit te zien =SUMIF(A2:A10,”May”,D2:D10).
SUMIFS (totaal berekenen met meer dan één voorwaarde)
Je hebt nu met de SUMIF functie een totaal berekend dat aan één voorwaarde voldoet. Met de soortgelijke SUMIFS functie kun je een totaal berekenen dat aan meerdere voorwaarden voldoet. Stel dat je het totaal van ‘hoeveelheid’ wilt berekenen voor de ‘kleur’ zwart in de ‘maand’ mei. Je hebt dan met twee voorwaarden, dus twee ranges en twee criteria te maken. De uiteindelijke formule ziet er als volgt uit: =SUMIFS(D2:D10,C2:C10,”Black”,A2:A10,”May”)
Eindresultaat
Hiernaast zie je in de cellen G2 en G3 de uitkomsten van de SUMIF formule waarmee het totaal van hoeveelheid per maand is berekend. In de cellen G6 t/m G9 zie je de uitkomsten van de SUMIFS formule waarmee het totaal per kleur per maand is berekend.
De berekeningen in dit voorbeeld had je prima kunnen doen met een simpele SUM formule. Maar wanneer je met honderden of duizenden regels data te maken krijgt weet ik zeker dat je met een SUMIF of in het geval van meerdere voorwaarden een SUMIFS formule toch een stuk sneller bent. Wist je trouwens dat je de meeste Excel formules en functies waaronder SUMIF en SUMIFS ook in Google sheets kunt gebruiken?