Voorkom onnodige afleiding door je iPhone

Sinds dat de mobiele telefoon onder het grote publiek gemeengoed is geworden hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Inmiddels spreken we niet meer van mobiele telefoons maar van smartphones en checken we deze gemiddeld 150 keer per dag. Een groot deel van deze checks doen we bewust op basis van alerts in de vorm van een geluid- of trilsignaal. Een tijdje geleden werd ik me bewust van de negatieve impact die het checken van je smartphone op je productiviteit heeft. Zelf gebruik ik een iPhone en een tijdje geleden besefte ik hoe vaak ik deze checkte. Ik kwam erachter dat de instellingen van de iPhone goed te customizen zijn, zodat het aantal alerts en de negatieve impact op je productiviteit afneemt.

WhatsApp en social media notifications beheren

iPhone WhatsApp alertsWhatsApp en social media als Twitter, Facebook en Google+ zijn natuurlijk superhandig. Echter zorgen de notificaties van bijbehorende apps natuurlijk wel voor de nodige afleiding. Op de iPhone zijn de notificaties per app in te stellen. Dit doe je onder ‘settings > notifications’. Hier kun je per app aangeven of je notificaties toestaat, deze in het notification center wilt laten zien en of je notifications van de app op het lock screen wilt laten zien. Zelf heb ik er voor gekozen om notificaties van voor mij niet direct relevante apps uit te zetten (waaronder dus WhatsApp, Facebook, Twitter en Google+). Ik wordt nu dus niet meer afgeleid door WhatsApp, Facebook, Twitter en Google+. Ik bepaal nu zelf op welk moment ik deze apps op nieuwtjes check.

Do Not Disturb tijdsblok instellen

iPhone Do Not DisturbDaarnaast kwam het regelmatig voor dat mensen niet gelegen en met een niet urgente boodschap mij belden. Bijvoorbeeld tijdens die ene belangrijke wekelijks terugkerende meeting of wanneer je net je bed in stapt of ’s ochtends wanneer je net wakker wordt. Ook hier kan je een einde aan maken door de Do Not Disturb functie van je iPhone te gebruiken. Deze vind je onder ‘settings > do not disturb’. Stel hier een tijdsblok in dat je niet gestoord wilt worden (bijvoorbeeld een uur voor dat je naar bed gaat tot en met een uur nadat je uit bed komt. Je kan er voor kiezen of je wel of geen of alleen telefoontjes van je favorieten (contacten met een sterretje) wilt toelaten. Gedurende het ingestelde tijdsblok geeft je iPhone geen signaal wanneer je wordt gebeld. Natuurlijk kan het zijn dan iemand je dringend moet spreken. Hiervoor kan je de optie ‘repeated calls’ aanzetten. Wanneer mensen je binnen drie minuten voor de tweede keer bellen geef je iPhone wel een signaal af. Daarnaast kun je echt belangrijke mensen in je contacten natuurlijk ook als favoriet aanmerken. Vanaf een uur voordat ik naar bed ga tot en met een uur nadat ik wakker wordt valt mijn iPhone me niet meer lastig met ongewenste of niet urgente telefoontjes.

Minder afleiding door de iPhone

Door deze twee simpele aanpassingen profiteer ik nog wel van de lusten van de iPhone maar heb ik een stuk minder last van de iPhone. Ik check de iPhone nu wanneer ik dat wil en wanneer het mij uitkomt, waardoor ik zeker weet dat ik veel minder check en dus ook niet meer onnodig door de iPhone wordt afgeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.